100yardsochlitetill.blogg.se

En blogg som andra fastän ändå inte kommer handla om allt från film till amerikansk fotoll och allt vanligt tjafs i mitt liv.

Varför Kampsport?

Kategori: Kampsport

Kampsport kommer nog alltid finnas med hos mig, är något som etsats sig fast djupt i min själ. Som sportskille var jag inte särskilt bra spelade innebandy i unga år men gav aldrig utdelning då tränarna ansåg att jag var inte särskilt bra för att få speltid. Detta skedde redan nästan på en gång när jag börja. Hemma gick ett gammal VHS band med Karate Kid på rätt som det var (syrran och jag älskade den filmen, även mamma).  Tjata på mamma vet inte hur länge på att jag skulle få börja utföra någon form av kampsport. Till slut gav mitt tjatade med sig men problemet var att det inte fanns så mycket att tillgå så det blev Jujutsu kai. detta höll jag på med i ett par år men kom aldrig så långt som vuxen bälten blev så besviken när jag inte klarade en gradering till 3 moon så min karriär inom Jujutsu Kai blev inte långvarig.
 
Blev inte mycket träning då jag även hoppa av innebandyn i 8an, så mitt sportande liv lade jag åt sidan för mer stillsittande liv vilket inte uppskattades av min mor. Men min längtan efter kampsport ökade och ökade. Efter programmet rallarsving så växte lusten och jag bestämmde att när jag börja gymnasiet skulle jag börja med någon form. Visste inte riktigt vad som fannd att tillgå i Karlstad mer än att jag såg en reklam affish på en gubbe med ett svärd på och texten till var börja träna ninjutsu. Det såg spännande ut så det prövar jag. En kall januari kväll skuttar jag iväg till solstadens dojo, dojon var trång men verka gästvänlig, en glad göteborgare kommer fram till mig och frågar om jag vill börja träna Bujinkan Budo taijutsu (mer det rätta namnet på ninjutsu ) och jag svara jag. Var super svårt redan från start då jag kom in i en grupp spm redan tränat ett halvår. Efter passet tänkte jag att detta var en kort karriär men tränaren kommer fram till mig när jag byter om och säger du kommer väl nästa gång med. Jag svarade ja även på detta.  Blev kvar tre år ungefär och ibland kan jag känna saknaden efter Bujinkan särskilt efter klubbens gästvänlighet. Idag är det Wing chun som gäller men  fröet som sådes hos mig inom Bujinkan klubben kommer alltid finnas där. 
 
Livet är som ett träd börjar som ett frö och sedan får sen starka rötter. Precis som kamsport inom mig och det vill jag utöva resten av livet.
 

Förebilder del I

Kategori: Allmänt

Förebilder är något alla måste ha tror jag vare sig det är religiösa personer eller bara vanliga människor. Mina förebilder har ändrats de senaste åren och vissa plockar man upp igen som om det vore en gammal sak som man plockar upp och dammar av som det vore igår. Som tonåring så var jag i mellanåt ganska ensam så gömde mig en verklighetsflykt i form av filmer.  På den tiden var det inga större mästerverk man såg utan den typen som handla om människor som kunde slåss. Jackie Chan och Van damme var två typer man ofta såg framför tv apparaten.  Jag ville kunna vara som dem slå volter som Chan eller göra en perfekt Split som Van Damme. Problemet var bara att jag var kort, smal och klen så att börja med någon form av kampsport var uteslutet särskilt om det gjorde ont, var livrädd att det skulle ont för ont fick jag tillräckligt av i skolan så det blev att stå över. Sen hade är man uppvuxen i Forshaga hade man inte så många mer sport än innebandy, fotboll, hockey att välja på och dessa sporter locka inte särskilt mycket förutom innebandy som jag var bänkvärmare åt redan vid elva års ålder. 
 
Van damme var min första hjälte ingen kunde sparka så högt som han.
 Jag och min klasskamrat Magnus satt hemma hos honom och kollade på shanghai noon tills vi i princip kunde de flesta repliker. Sen gick gick vi ut i hans trädgård och lekte Jackie Chan men ingen av oss kunde Kung fu utan lite Jujutsu så vi kasta varandra istället till hans mammas förskräck. 
 
Så lämnade spöandet åt dessa killar, men så tror jag var i 9an så växte kampsporten lite mer i mina ögon med hjälp av ett program på tv. Tv programmet gilck i Ztvs slutskede och hette Rallarsving. Programmet gick ut på att Musse Hasselwall, Andreas Halldén reste runt om i världen och testa olika kamparter. Satt som klistrade varje gång det gick och sa att när jag börjar gymnasiet ska jag börja träna någon kampart, vilket jag också gjorde även om de aldrig visade den arten i Rallarsving (Bujinkan Budo Taijutsu). MMA och K1 började bli stort runt om och i media pratades om hur hårt detta var. Även jag blev lite skeptiskt till om jag verkligen skulle börja utföra någon kampart men  Rallarsving visade en annan sida av kampsport en mjuk, harmonisk och lekfull sida till kontrast till det hårda. Hade det inte varit för Musse och Andreas hade jag kanske inte börjat alls. På youtube finns alla avsnitt utlagda och jag tycker det är misnt lika bra som nu. Förebilder i ens liv förändras en del blir kvar en del försvinner och en del tar man fram igen. Så är falllet med dessa två herrar de är stora förebilder i alla falll för mig.
 
Hade det inte varit för Musse och Andreas så hade jag kanske aldrig börjat utforska kampsporten alls.
 
  

Ett haltande samhället

Kategori: Allmänt

Nu har paradise Hotel dragit igång igen, men jag kan inte se det då jag bor i Oslo och endast har svt utav de svenska kanalerna.  Viserligen kan man nog streama skiten men har inte orkat gjort det och vill inte heller.
Detta är bara tur anser jag då jag kan följa bättre serier som Orange is the new black (helt klart en av de bästa serier jag sett). Om man återgår till Paradise Hotel så det som är konstigt är att det format nytt ideal att gå efter killar vill vara Samir Badran och tjejer vill vara Saga Scott. Vilka är dessa killar och tjejer då, mest verkar det vara 13 åringar som egetligen fortfarande bara ska vara barn men  går man in på en sida som heter ask.fm så är språket sjukt våldsamt och sexistiskt och det är små barn som ligger ute detta.  Kolla också på Malou efter 10 där Robert Aschberg prata om internetroll där det var mycket små individer som hota och kränkte en paradise hotel deltagare på webben (https://www.youtube.com/watch?v=BM-OCVjDW2U). Vart är föräldrarnas ansvar i detta? När ska de fatta att paddan inte kan sköta uppfostran som de är förpliktigad till. Sen undrar jag också över hur de låter barn se Paradise hotel som mest går ut på att supa och ha sex.  Det värsta är att dessa människor blir som idoler inte minst Samir som dessutom får en anställning på expressen (är han journalist nu ???). Visar unga en bild att du kan betee dig hur som helst i tv rutan och sen få ett glamoröst liv efteråt, vilket inte stämmer snarare tvärtom attt de kan komma ha svårt att komma ut i arbetsmarknaden efter ha varit med i en dokusåpa. Linda Lindorff hade ett program som hette vad hände sen där de tog upp vad som hände med Robinson deltagarna var en relativt okänd deltagare som hade fått nobben av ett jobb just därför att han medverka (Robinson är milt jämfört med PH). 

Tror det är viktigt att sex och samlevnad blir ett större ämne i skolan och inte bara som på min tid handla om puberteten och om sexdebuten. Utan om samlevnads biten så här beter mig sig jämte andra och att det faktiskt är lagbrott att kränka någon på nätet. Viktigt att tala om att också det är inte viktigt att sex som barn utan att de gott kan leka med transformers tills de är 15. Jag själv tyckte kvinnobröst var konstiga fram tills jag gick i 9an, men så är det en del utvecklas senare, men viktigt oavsett att föräldrarna och skolan där ett ansvar för vad som sker med samhället. Vad är det för fel att ha Zlatan som idol ser jag som sundare än Samir som är 10 talets svar på Robinson Robban. 

Säga vad man vill om Zlatan men han har talang och uppnåt något vettigt till skillnad från de flesta Paradise deltagare. 
 

Hösten kommer snart

Kategori: Träning och dylikt

Ny månad nya möjligheter heter det ju och det stämmer ganska bra in på denna månad i alla fall vad jag vill göra med den. På facebook cirkulerar det en rad olika utmaningar som t.ex plankan i 30 dar. Det handlar om att man en gång per dag i 30 dar gör plankan fast man ökar då och då. Detta har jag precis gjort plus att lagt till en egen variant vid sidan då jag gör armhävningar på knogarna och ökar med fem stycken per dag i 30 dar.  Detta är en kul utmaning för att se hur mycket jag klarar att öka på en månad. Annars har jag en ledig dag och inte gör så mycket laga lite mat städa lite
 
Snart är sommare snart slut och jag är ingen höstmänniska då jag avskyr kyla men något som kan vara mysigt ändå är när löven skiftar färg. 
 
 
 
 
Detta ska jag försöka följa men råka köra på 25 istället för 20 haha skulle lätt klara en minut också redan nu men försöker ändå följa schemat