100yardsochlitetill.blogg.se

En blogg som andra fastän ändå inte kommer handla om allt från film till amerikansk fotoll och allt vanligt tjafs i mitt liv.

Underdogs

Kategori: Film

Jag har allltid gillat underdogs på film och det finns en hel del uppsjö av dem och ofta rätt likartade men jag har valt att presentera tre filmer som jag tycker tar upp temat bäst.
 
Rocky (1976)

Rocky Balboa (Sylvester Stallone) är cirka 30 år och försörjer sig som inndrivare åt stadens maffiaboss vilken han inte är särskilt bra på efter som han är för snäll. På fritiden spenderar han i boxnings ringen där han möter mediokra motståndare och på den lokala träningsklubben får han inte mycket hjälp av tränaren Mickey (Burgess Meredith ) som tycker han är en nolla.  Rocky Försöker annars i livet att charma den blyga Adrian (Talia Shire) som jobbar i djuraffären där Rocky ständigt hänger. Hela hans liv förändras dock när den regerade mästare Apollo Credd (Carl Weathers) utmanar Rocky på en titels strid, detta för Creds tidigare utmanare har hoppat av och samtidigt behöver han byta image och ses som vänlig som utmanar en okänd vänsterhänt boxare.
 
Den första rocky har enlig min mening det mesta som gör en bra film, bra dialog, bra musik, fin klippning och faktiskt bra skådespeleri vilket man inte kan säga om uppföljarna som är riktigt kassa. Tänk att de tänkte att Burt Reynolds skulle ha spelat huvudrollen skulle nog inte ha funkat. Enligt myten ska ha Carl Weathers sagt när han läste för rollen som Apollo Creed sagt att kommer göra en bättre prestation när han får en bättre skådis att spela mot (han läste i mot Sylvester stallone ). Det han inte visste var att den då okända skådespelaren Sylvester Stallone redan fått rollen efter många turer. Sen får vi inte glömma Burgess Meredith med sin hesa stämma gör en fantastisk insatts som den bittra tränaren Mickey.
En av filmhistoriens mest episka scener.
 Rocky har ett stort hjärta och älskar djur.
 
Rocky (1976) handlar om så mycket mer om boxning.
 
 
 
 
Rudy (1993)

Rudy (Sean Astin) drömmer om att en gång komma in på Notre Dammes Universitet och spela amerikansk fotboll. Finns bara massa hinder till det och det största är att han inte är särskilt duktig vare sig i skolan (han har svår dyslexi och dåliga betyg) eller för den delen fotboll då han anses var för klen. Men det största hindret är att alla runt omkring honom säger att hans dröm är omöjlig för honom. Efter att hans bror omkommer i en svår arbetsolycka bestämmer han sig för att ändå försöka med sin dröm.
 
En fin film om att inte ge upp och tro på sina drömmar trots att omständigheterna säger nåt helt annat. Detta är också baserad på en verklig person som idag jobbar som föreläsare. Kul att också se en ung Jon Favreau i rollen som Rudys vän D-Bob som drömmer om att kunna prata med tjejer.  
 
Ibland är goda råd dyra även om de kommer från en vaktmästare
Bästa vänner för livet
 
 
I Am Sam (2001)
 
Sam (Sean Penn) blir ofrevilligt ensamståde pappa till Lucy efter att hans tjej lämnat honom. Att ta hand om ett barn är inte lätt särskilt eftersom han jobbar som städare på Starbucks vilket inte ger honom en stadig ekonomi. Det största hindret Sam har är att han är utvecklingsstörd vilket senare myndigheterna får reda på som beslutar att omhänderta Lucy från honom men Sam ger sig inte utan kamp och anlitar den duktiga advokaten Rita (Michelle Pfeiffer). Sen har Sam också ett par riktgt goda vänner som stöttar han i ur och skur.
 
Väldigt fin film som tar upp debatten om föräldraskap och om det är rätt att en person med ett stort funktionshinder ska få rätt att uppfostra någon. Sean Penn borde ha fått Oscar för denna roll då han verkligen är trovärdig som Sam och gör det med sådant hjärta, Sen får vi inte glömma Michelle Pfeiffer som kanske gör sin livs roll som den tuffa advokaten Rita som kanske inte i alla lägen är så omtänksam. 
 
Räcker ett gott hjärta för att vara en far?
 Goda vänner gör livet enklare att leva
 
n
Kan en hård advokat lösa de största problemen?
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: